АСП је против предложеног концепта ”једне тачке уласка у правосуђе”

На састанку са Министарком правде Републике Србије Мајом Поповић и помоћницима министра, иначе члановима Радне групе за израду Нацрта Закона о правосудној академији, одржаним 3.9.2024. године присуствовао је, између осталих, и председник ”Асоцијације судијских помоћника” – АСП, Стефан Гојковић.

Председник АСП је навео да наше удружење чврсто стоји при Принципима на којима би обука у правосуђу требало да почива, а које су саставили Друштво судија Србије и АСП и упутили члановима Радне групе за измену Закона о правосудној академији. Указао је да је циљ обуке грађење стручног правосуђа, те да обука пред Правосудном академијом не може бити фаворизована наспрам осталих врста обука.

Истакао је АСП принципијелно против увођења система ”једне тачке уласка у правосуђе”, која би подразумевала завршену претходну обуку пред Правосудном академијом, као пресудног услова за избор на судијску функцију. Као и да чланови радне групе морају имати у виду да је у систему тренутно око 1700 судијских помоћника и да ће сваком драстичном променом система обуке и услова за избор на функције, они бити доведени у далеко гори положај него сада и да наведено може бити погубно за правосуђе и може довести до одлива стручног кадра.

Председник АСП ће присуствовати састанцима Радне групе у статусу посматрача са правом коментарисања у периоду од 4-6. септембра 2024. године, те ће осим наведеног инсистирати на системском решењу овог проблема, као и на томе да ниједан судијски помоћник не сме бити оштећен овим изменама закона.